Ondernemers met lef en doorzettingsvermogen gezocht!

Ondernemers met lef en doorzettingsvermogen gezocht!

Na vijfentwintig jaar bij de Rabobank maakt Lex Vonk de stap naar AM match. Op zoek naar maatschappelijke waarde en zingeving komt hij terecht bij een bedrijf dat mensen ondersteunt die niet zelfstandig aan een baan kunnen komen. Met een groot netwerk van ondernemers helpt hij ze om weer volledig te participeren in de maatschappij. Door de coronacrisis heeft hij grote zorgen over de toekomst.

Tekst: Pieter van der Meulen; Beeld : Richard Rood

Wat is AM match?
“In de regio Amstelland en Meerlanden zet AM match zich in om mensen die moeite hebben zelfstandig een baan te vinden en te houden de benodigde ondersteuning te geven. Dat doen we door mensen bij reguliere bedrijven te detacheren en met jobcoaches te begeleiden. Daarnaast kunnen bedrijven werkzaamheden bij ons uitbesteden. Het gaat dan om werk in de schoonmaak, groenonderhoud of verpakkingsklussen. Ik ben sinds 2017 directeur bij AM match.”

Na lange tijd in het bankwezen toch een opmerkelijke stap…
“Er zijn meer overeenkomsten dan je denkt. Toen ik in de jaren negentig aan de slag ging bij de Rabobank voelde ik me daar goed thuis. Veel maatschappelijke betrokkenheid, lokaal georiënteerd en niet enkel op winstmaximalisatie gericht. Vijfentwintig jaar later maakte ik de balans op en merkte dat toch wel veel was veranderd. Ik ging op zoek naar een baan met meer zingeving. Bij AM match kreeg ik het oude gevoel terug.”

Kunt u dat gevoel beschrijven?
“Laatst vertelde iemand die wij aan een baan hadden geholpen dat hij zich weer volwaardig voelde. Niet meer afhankelijk van een uitkering en zelfstandig deel van de maatschappij. Dat wij daaraan hebben bijgedragen, vind ik geweldig. Een positief verschil maken in het leven van mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, dat is het gevoel waarnaar ik op zoek was. En veel mensen hebben die steun momenteel keihard nodig.”

Welke invloed heeft de coronacrisis op mensen met een beperking?
“Het is voor iedereen een moeilijke tijd, niet alleen voor mensen met een beperking. Maar het is duidelijk dat het voor ons een bijzonder intensieve periode is. Bij detachering is het bedrijf zelf verantwoordelijk voor de handhaving van de coronaregels, maar onze jobcoaches worden overspoeld met vragen over hoe dit het best aan te pakken. We merken ook bij onze werkzaamheden in huis dat secuur moet worden opgelet, bijvoorbeeld het houden van anderhalve meter afstand. Niet iedereen voelt zich prettig bij de maatregelen en dan hebben wij ook nog bovengemiddeld veel mensen in risicogroepen. En verder hangt de economische consequentie boven ons hoofd.”

Economische consequentie?
“Voor de crisis gingen veel bedrijven crescendo en ging het Nederland economisch voor de wind. Nu bedrijven in de problemen komen zien we dat contracten niet worden verlengd. Veel basisbanen staan onder druk. De regio Haarlemmermeer heeft jarenlang bovenaan de lijstjes van groei gestaan en staat nu bovenaan de lijstjes van zwaarst getroffen regio’s door corona. Het gaat met name om banen in de luchtvaart en de horeca. Het zou weleens jarenlang kunnen duren voordat het baanperspectief voor mensen met een beperking weer op het oude peil is. Ik maak me daar grote zorgen om.”

Mkb’ers, die weten hoe het is om een eigen bedrijf te runnen, kennen de meerwaarde van inclusief werkgeverschap.

Hoe proberen jullie die klap op te vangen?
“Er is veel animo voor inclusief werkgeverschap bij ondernemers. Dat blijkt alleen al uit het feit dat wij met tweehonderd bedrijven in de regio samenwerken om mensen met een beperking aan het werk te helpen. We zijn bij al onze relaties navraag aan het doen hoe het ervoor staat. Daaruit krijgen we totaal verschillende beelden terug. Aan de ene kant zien we bedrijven die het ontzettend moeilijk hebben en tot hun spijt mensen moeten laten gaan, aan de andere kant zijn er bedrijven die floreren. Afvalverwerkingsdiensten en in delen van de tuinbouw en sierteelt zijn weer meer mensen nodig. We richten ons op sectoren waar meer mensen nodig zijn en doen daarnaast ook een groot beroep op ondernemers.”

Wat kunnen ondernemers doen?
“Wanneer je zelf moeite hebt om te overleven als bedrijf, begrijp ik dat je aandacht in eerste instantie daarnaar uitgaat. Desondanks doe ik een oproep om ook te denken aan mensen met een beperking. Onderschat de gevolgen voor hen niet. Ik sprak laatst een jongen met autisme die tot voor kort met structuur en regelmaat ontzettend goed functioneerde in een reguliere baan. Nu dat is weggevallen, heeft hij te maken met een forse terugval. Het heeft echt harde consequenties. Het is voor mij ondenkbaar dat we deze groep mensen niet ondersteunen, juist in zware economische tijden.”

Wat geeft jou hoop voor de toekomst?
“Ik hou enorm van ondernemerschap en ik zie veel ondernemers om mij heen die zich maatschappelijk inzetten, simpelweg omdat ze voelen dat het nodig is. Het is mijn taak om dat vuurtje op te stoken. Mkb’ers, die weten hoe het is om een eigen bedrijf te runnen, kennen de meerwaarde van inclusief werkgeverschap. Ik ben op zoek naar ondernemers met lef en doorzettingsvermogen. Iedereen die zich hierdoor voelt aangesproken, kan altijd contact met mij opnemen.”

Dit artikel verscheen eerder in het magazine West
Naar alle artikelen